Sastojci:
1 kg zrelih šljiva
1 kašika limunovog soka
1/2 kašičice cimeta
Uputstvo za priprmeu džema od šljiva:
Operite šljive, očistite ih od koštica i naseckajte na manje komade.
Stavite naseckane šljive u veću šerpu, dodajte limunov sok, pa sve dobro promešajte.
Pustite da šljive odstoje neko vreme, oko 15-20 minuta, kako bi pustile prirodan sok.
Nakon što su šljive odstojale, zagrejte šerpu na srednje jakoj vatri, sve do tačke ključanja.
Kada ključa, smanjite vatru na nisku i ostavite džem da se krčka oko 30-40 minuta, povremeno mešajući.
Pratite gustinu džema i kada dobijete željenu gustinu, sklonite šerpu sa šporeta. Potrebno je da se prilikom mešanja varjačom, vidi dno šerpe.
Sipajte vrući džem u sterilisane staklene tegle, zatvorite ih i okrenite ih naopako kako bi stvorili vakum. Time će se produžiti rok trajanja džema. Džem možete sipati u tegle koristeći levak za tegle.
Pasterizacija:
Stavite tegle u zagrejanu rernu na 100 ° na sat vremena. Nakon toga pustite da se tegle same ohlade (nekoliko sati)
Važno je napomenuti da džem bez šećera ima kraći rok trajanja od džema sa šećerom, zbog čega ga preporučujemo čuvati u frižideru i potrošiti u roku od nekoliko nedelja.
Uživajte u vašem domaćem džemu od šljiva bez šećera!
Ukoliko želite da brzo spremite džem od šljiva, možete koristiti plinski gorionik iz naše ponude.
Plinske gorionike za spremanje zimnice, možete pogledati na sledećem linku: PLINSKI GORIONICI ZA SPREMANJE ZIMNICE
Šerpe raznih veličina za spremanje zimnice, možete pogledati na sledećem linku: ŠERPE ZA SPREMANJE ZIMNICE
Celukupnu ponudu proizvoda potrebnih za spremanje zimnice, možete pogledati ovde: SPREMANJE ZIMNICE GASIKS