Emajlirano posuđe

Emajlirano posuđe

Najčešća vrsta posuđa koju nalazimo u svakoj kuhinji.Emajlirane posude su najpopularnije zbog svojih osnovnih karakteristika;manja im je težina u odnosu na druge materijale,lake su za rukovanje,otporne su na hemijske procese tokom kuvanja.

Emajl je sloj staklenog ili keramičkog premaza preko osnove koja je izrađena od aluminijuma,čelika ili nekog drugog metala.Nekada se koristio za zaštitu keramičkih posuda,ali sa industrijskom revolucijom dolazi i korišćenje emajla za metalno posuđe.Emajl je nereaktivni premaz koji čuva posuđe od korozije,otporan je na grebanje i visoke temperature,a takodje i ne ispušta štetne materije u hranu.

Jedina mana emajliranog posuđa je ta što je emajl jako osetljiv na udarce,pa se lako krnji.

Posude sa emajliranim premazom su  znatno lakše za rukovanje u odnosu na posude iste zapremine napravljene od drugih materijala.

Emajlirane posude se prave od čelika ili metala,ali su presvučene staklom i retko se prave sa debljim dnom,samim tim ne mogu dugo održavati temperaturu.Takođe,nije preporučljivo naglo ga zagrevati,pa hladiti,jer postoji opasnost od pucanja emajla.Nemojte ga zagrevati na viskom temperaturama dok je prazno,dolazi do oštećenja.

Emajlirano posuđe možete prati i abrazivnim sredstvima kao i žicom.

Prikazani svi od ukupno 18 rezultata

Scroll