Liveno posuđe

LIVENO POSUĐE

Liveno posuđe /Cast iron/Liveni tiganji

Liveno posuđe se koristi već više od 2000 godina. Istorijski podaci pokazuju da se koristilo u Kini 6 vekova  p. n. e. Istorijat livenog posuđa počeo je vekovima ranije, još u bronzanom dobu.

Liveno posuđe je izdrživo koliko je i teško, dakle VEČNO.

Da bi Vam posude od livenog gvožđa trajale večno potrebno je pratiti nekoliko jednostavnih koraka.

Pre prvog korišćenja posudu treba oprati u mlakoj vodi, dobro je osušiti. Rernu zagrejte na 250 stepeni. Osušenu livenu posudu dobro nauljite, stavite na pleh i pecite u rerni 10-15 minuta. Izvadite posudu iz rerne, obrišite višak masnoće, i vratite u rernu još nekoliko minuta.

Zagrejane livene posude mogu peći i nekoliko centimetara hrane iznad svoje površine,jer emituje veću toplotu,čak i do 10 puta duže od posuda napravljenih od nerđajućeg čelika.

Liveno posuđe možete koristiti za pečenje, dinstanje, grilovanje, na žaru ili jakoj vatri, plitko prženje sa malom količinom ulja, duboko prženje sa velikom količinom ulja- za sve vrste spremanja hrane. Livene posude pogdne su čak i za kuvanje.

Livene posude su praktično višenamenske i neuništive. Postoji puno recepata, gde je nakon kuvanja na šporetu hranu potrebno zapeći u rerni. Ove posude su za to idealne.

Nakon svakog korišćenja livenih posuda potrebno je oprati ih u mlakoj vodi, dobro ih osušite i remažete tankim slojem ulja.

Ukoliko se desi da niste dobro osušili livenu posudu, može se stvoriti malo rđe ili će malo promeniti boju. Rešenje je jednostavno, sunđerom utrljajte krupnu so  i operite mlakom vodom. Nakon ovoga premažite uljem unutra i spolja.

Premazivanjem livenih posuda stvara se prirodni zaštitni sloj, koji površinu livenih posuda čini nelepljivom.

Livene posude mogu se koristiti na svim grejnim površinama,čak i na indukcijama.

Prikaz 1–42 od 43 rezultata

Scroll