Liveno posuđe

Liveno posuđe /Cast iron/Liveni tiganji

Liveno posuđe se koristi već više od 2000 godina.Istorijski podaci pokazuju da se koristilo u Kini 6 vekova  p.n.e.Istorijat livenog posuđa počeo je vekovima ranije,još u bronzanom dobu.

Liveno posuđe je izdrživo koliko je i teško,dakle VEČNO.

Da bi Vam posude od livenog gvožđa trajale večno potrebno je pratiti nekoliko jednostavnih koraka.

Pre prvog korišćenja posudu treba oprati u mlakoj vodi,dobro je osušiti.Rernu zagrejte na 250 stepeni. Osušenu livenu posudu dobro nauljite,stavite na pleh i pecite u rerni 10-15 minuta.Izvadite posudu iz rerne,obrišite višak masnoće,i vratite u rernu još nekoliko minuta.

Zagrejane livene posude mogu peći i nekoliko centimetara hrane iznad svoje površine,jer emituje veću toplotu,čak i do 10 puta duže od posuda napravljenih od nerđajućeg čelika.

Liveno posuđe možete koristiti za pečenje,dinstanje,grilovanje,na žaru ili jakoj vatri,plitko prženje sa malom količinom ulja,duboko prženje sa velikom količinom ulja-za sve vrste spremanja hrane.Livene posude pogdne su čak i za kuvanje.

Livene posude su praktično višenamenske i neuništive.Postoji puno recepata,gde je nakon kuvanja na šporetu hranu potrebno zapeći u rerni.Ove posude su za to idealne.

Nakon svakog korišćenja livenih posuda potrebno je oprati ih u mlakoj vodi,sundjerom bez sapunice,dobro ih osušite i remažete tankim slojem ulja.

Ukoliko se desi da niste dobro osušili livenu posudu,može se stvoriti malo rđe ili će malo promeniti boju.Rešenje je jednostavno,sunđerom utrljajte krupnu so  i operite mlakom vodom.Nakon ovoga premažite uljem unutra i spolja.

Premazivanjem livenih posuda stvara se prirodni zaštitni sloj,koji površinu livenih posuda čini nelepljivom.

Livene posude mogu se koristiti na svim grejnim površinama,čak i na indukcijama.

Prikazani svi od ukupno 30 rezultata

Scroll