Grnčarija

Grnčarstvo je jedna od najstarijih veština, stara preko 30.000 godina. Izrada grnčarija je ista već 4 veka i ta tradicija se prenosi sa koleno na koleno. Koriste se isti materijali za izradu, ručno se oblikuje i nakon toga suši i peče. To nije samo zanat, to je i umetnost koja je povezana sa srpskom kulturom i tradicijom kuvanja.

Ono što izdvaja zlakušku grnčariju od svih drugih je posebna mešavina gline i sitno mlevenog kamena kalcita. Ovo pravo prirodno blago iz dubine zemlje našoj grnčariji daje posebnu čvrstinu, trajnost i kvalitet, a ukus hrane pripremljene u zemljanom posuđu ne može se porediti ni sa jednim drugim. U smešu od koje se izrađuje grnčarija ne dodaju se nikakve hemikalije.

Smeša gline i kalcita se za razliku od čiste gline ne može izlivati u kalupima industrijskim postupkom već se svaka posuda mora ručno oblikovati.

Prikazani svi od ukupno 6 rezultata

Scroll