Iako nam treba nešto više od dva,možda čak i tri dana, kako bismo sve završili koju na kraju dobijemo jeste savršena.
Mi ćemo Vam podeliti naš recept za spremanje ajvara na plin koji je jedanko dobro ispada i kod početnika, kao i kod profesionalaca.
Kada smo pripremali paprike ( bilo nam je potrebno 10 kg ), izbor je pao na tzv. Slonovo uvo. Velike su, oblik im je pravilan,a takođe su i dosta mesnate. Vi možete izabrati bilo koju vrstu.
Paprike treba oprati i prebrisati suvom krpom.
Poredjati ih na roštilj ploču i uključiti gorionik. Da bi se paprika brže ispekla, najbolje je da koristite regulator pritiska od 50 mbar. Mi smo se odlučili za KOMPLET ZA SPREMANJE ZIMNICE 50x50za spremanje ajvara na plin .
Papriku ispeći sa svih strana, kada je skroz pečena, deo oko peteljke postaće mekši.
Ispečenu papriku odlagati u kese. Kesu zatvoriti kako bi paprike unutra što više omekšale i kasnije se lakše ljuštile.
Najbolje je svaku turu pečene paprike stavljati u posebne kese, jer kada završite sa pečenjem prva kesa će biti spremna za čišćenje.
Kada završite sa pečenjem, ugasite gorionik, sipati hladnu vodu u neku posudu koja če Vam služiti za čišćenje paprike.
Paprika se čisti tako što se skida sa nje kožica, peteljke i semenke. Očišćenu papriku odlagati u čist sud ili đevđir (cediljku)
Nakon što je paprika očišćena, treba je staviti u nešto da se cedi tokom noći. Mi smo koristili džak.
Sutradan, papriku treba samleti. Mi smo koristili ručnu mašinu za mlevenje mesa koju možete videti u našoj ponudi.
Gorionik upaliti, ploča može ostati na njemu zbog ravnomerne temperature i da ajvar ne bi zagoreo.
Sipati 2 šolje ulja, pa dodati samlevenu papriku.
Mešati i kuvati dok sva tečnost ne ispari i dok masa ne pastane gusta i ujednačena. Neke bake kažu da je tada moguće ispisati broj 8 sa varjačom na dnu šerpe. Nama je uspelo 😊
Na kraju dodati so po ukusu.
Ajvar smo kuvali oko sat vremena, ali to zavisi i od količine, vrste paprike tj. vode koju paprika sadrži.
Ajvar stavljati u dobro oprane, sterilizovane tegle. Tegle zatvoriti i okretati nekoliko puta kako bi se vazduh sa vrha spustio na dno. Teglu odmah zatvoriti. Vruće tegle uviti u krpe i ostaviti da se hlade. Čuvati na suvom i tamnom mestu ili u frižideru.
Od 10 kg paprike dobili smo 3 velike i jadnu malu teglu ajvara, to je oko 2,5 kg ajvara.
PRIJATNO!
– 10 kg paprike
– 4 dl ulja
– so
Video o spremanju ajvara sa našim proizvodima, možete pogledati na sledećem linku:
Kompletnu ponudu naših proizvoda za spremanje zimnice, možete pogledati na sledećem linku: